Zdrava Dijeta za Mršavljenje

dijeta za mršavljenje
Korištenje pogrešnih vrsta namirnica i loše prehrambene navike je uzrok prekomjerne težine. Njegovanje dobrih prehrambenih navika sa razumijevanjem kada jesti i što jesti je prvi korak do zdrave dijete za mršavljenje .

Uvaženo mišljenje je da trebamo jesti najmanje tri puta dnevno. No, tajna svake uspješne prehrane i mršavljenja je da trebamo jesti barem 5 puta dnevno. Na taj način, tijelo može povećati stopu metabolizma, što utječe na sagorijevanje masnoće brže i učinkovitije.

No, za dijetu za zdravo mršavljenje, hrana bogata ugljikohidratima, proteinima, mastima i vodom su vrlo važni.

1.Ugljikohidrati


Druga riječ za ugljikohidrate, su šećeri, a njihova najvažnija funkcija je opskrbljivanje tijela s energijom. Oni se pohranjuju u jetri i mišićima, i zovu se glikogen. Prevelik unos ugljikohidrata prisiljava tijelo da pretvara glikogen u masti.

No ipak, kod zdrave dijete za mršavljenje, ugljikohidrati su vrlo važni. Postoje dvije vrste ugljikohidrata, oni sa niskim glikemijskim indeksom i visokim glikemijskim indeksom.

Ugljikohidrati sa niskim glikemijskim indeksom tiska glukagon u tijelo i koristi masti kao izvor energije. Dok se hrana sa visokim glikemijskim indeksom sastoji od pečenog  krumpira, pomfrita, šećerom zaslađenih pića, slastica, šećera i drugih količina glikogena u tijelu, koji se okreću u masnoće.

Jedite odgovarajuće ugljikohidrata kako bi izbjegli debljanje jer to je prva stvar koju morate imati na pameti kad je u pitanju dijeta za zdravo mršavljenje

2. Proteini


Proteini pomažu u poboljšanju i oporavku mišića, crvenih krvnih stanica, tkiva kose i stvara zdrav imunološki sustav.

Konzumiranje više proteina je učinkovito za dijetu za zdravo mršavljenje jer ubrzava razvoj mišića u tijelu koje će ubrzati metabolizam i sagorijevati masti brže.

 Proteinska dijeta treba biti jaja, riba, meso, perad, mlijeko, povrće i sjemenke.

3. Masti


Mast već godinama ima lošu reputaciju jer nije uvijek povezana s gubitkom težine. Međutim, mast je od vitalnog značaja za formiranje stanične membrane, proizvodnju hormona i primarne potrebe za energijom.

Shvaćanje koju vrstu masnoće jedete je vrlo važno u svakoj zdravoj dijeti za mršavljenje.

Konzumiranje dobrih masti te nezasićenih masti pomažu u snižavanju razine LDL kolesterola. Prehrana poput indijskih oraščića, badema, avokada, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, pistacija i oraha su dobro uravnotežene zdrave dijetalne namirnice za mršavljenje.

Polinezasićene masti, omega 3 i omega 6 esencijalne masne kiseline su ono što naše tijelo najviše treba . Oni su neophodni za razvoj mozga, za zaustavljanje koronarne bolesti srca, smanjuju krvni tlak i poboljšavaju HDL. Dobrog kolesterola i održavanje zdravlja kostiju. Zdrava dijeta za mršavljenje treba uključivati ribu, kao što su losos i tuna, kiwi, orasi i kikiriki, meso i tako dalje.

Trans masne kiseline ističu se kao najgore masti koje se mogu konzumirati. To je kontraproduktivno bilo kojoj prehrani, jer povećava LDL kolesterol i smanjuje HDL (dobar) kolesterol. Trans-masne kiseline nalazimo u maslacu i prerađenoj hrani.

Voda



Voda je nužna za zdravu dijetu za mršavljenje. Ona pomaže u prijevozu hranjivih tvari po cijelom tijelu, regulira tjelesnu temperaturu i pomaže u probavi. Ako ne pijete dovoljno vode, tijelo će automatski spremiti i čuvati vodu u stanicama, čime se povećava tjelesna težina ako je nestašice vode.



Također, bez vode, bubrezi ne mogu učinkovito funkcionirati pa jetra mora pomoći. Zbog te činjenice, jetra ne može obraditi masnoće i tako ih umjesto toga zadržava u tijelu. Pijenje puno vode oslobađaju jetru i potiču sagorijevanje masnoća.